Az Y (Z) generáció nem tudja elfogadni a lean-t!

2019.04.09

Tavaly év végén egy rendezvényen egy asztaltársam kijelentette, hogy az Y és a Z generációkhoz tartozó fiatalok utálják a lean-t. Méghozzá azért, mert a lean mindent leszabályoz, mindent standardokba foglal, amit ez a két generáció nem tud elfogadni. Nekik a szabadságra van szükségük, csak tűzzük ki a feladatot és megoldják ők, hogyan hajtják végre. Ha sablonokba, standardoka szorítjuk őket, akkor demotiváltak lesznek és elmennek, felmondanak...

Vajon igaz ez? Nem szeretném megvitatni a különböző generációk szokásait, viselkedéseit, mert abban nálam sokkal nagyobb szakértők léteznek. Inkább azt szeretném tisztázni, hogy a lean világában hogyan fér el egymás mellett a szabványosítás és a kreativitás. Mert valóban, a lean-ben fontos a szabványosítás, hogy egységes, tervezhető, kiszámítható eredményeink legyenek. Talán még fontosabb oka a szabványosításnak, hogy csak azzal együtt tudom igazán fejleszteni a folyamatokat, hiszen, amit nem ismerek, nem tudok javítani. Viszont legalább olyan fontos a kreativitás, nem véletlenül a 8. veszteségnek nevezzük a dolgozói tudás, kreativitás pazarlása. Miért is?

Ennek két oka van:

1) Az igazi szakértője egy folyamatnak az az ember, aki dolgozik benne. Ő tudja a nehézségeket, a gyakorlati trükköket és neki van igazán ötlete, hogyan lehet azt a folyamatot még jobban végre hajtani. Lehet, hogy rejtett ez a tudás, lehet, hogy segíteni kell neki a felfedezésben, de az biztos, hogy nála vannak a jobbító ötletek. Egyébként az is fontos tény, hogy a szabványosítás egy eszköz, nem cél. Nem egy uniform világot szeretnék, hanem egy jó eszközt szeretnénk szakértőink kezébe adni...

2) A piaci, műszaki és kulturális körülmények folyamatosan változnak. Ehhez módosítani kell az eddig alkalmazott szabványokat. Ehhez viszont abszolút szükséges a kreativitás, ami csak az emberben van jelen. Mindenkiben!

Szóval, ha a lean-ben hangsúlyt teszünk a kreativitás ösztönzésére, akkor minden generáció tagja képes lesz és motivált, hogy sikeres legyen a lean törekvésünk!